24. 07. 2024

Češi a Slováci rádi „hřeší“ tradičními omáčkami a smaženými jídly.

Víme, co Čechům a Slovákům k obědu chutná nejvíce – chutě se nemění, žebříčku nejpopulárnějších jídel dál „vládne“ klasika. Vyplývá to z průzkumu a detailní analýzy zkonzumovaných obědových a denních menu za uplynulých 6 měsíců ve více než 160 firemních restauracích a závodních jídelnách Delirest v Česku i na Slovensku.

Absolutním vítězem v kategorii hlavních jídel je smažený kuřecí řízek, který z piedestalu sesadilo loňs obědo „guilty pleasure“ smažený sýr.

TOP Jídla

I když se to nutričním expertům a výživovým specialistům zřejmě nebude zamlouvat, i v případě bezmasých jídel „hitparádě“ těch nejoblíbenějších vévodí smažené česko-slovenské obědové „retro“: křupavá, zlatavá strouhanka a táhnoucí se sýr.

Bezmasa

Polévka je grunt – i letos z analýzy vyplynulo, že milujeme polévky a považujeme je za mimořádně důležitou součást poledního menu. Především gulášovou jen málokterý ze strávníků vynechá.

Polévka

Zatímco v zahraničí je zvykem spíš sladká tečka, naši strávníci milují sladké i jako hlavní chod. V této kategorii jednoznačně vedou chutě našeho dětství a vůně linoucí se z babiččiny kuchyně.

Sladka jidla

Detaily k tématu uvádíme v tiskové zprávě (link).

Tématu se věnujeme i na našem blogu Český oběd.cz