Češi a Slováci rádi „hřeší“ tradičními omáčkami a smaženými jídly.
Víme, co Čechům a Slovákům k obědu chutná nejvíce – chutě se nemění, žebříčku nejpopulárnějších jídel dál „vládne“ klasika. Vyplývá to z průzkumu a detailní analýzy zkonzumovaných obědových a denních menu za uplynulých 6 měsíců ve více než 160 firemních restauracích a závodních jídelnách Delirest v Česku i na Slovensku.
Absolutním vítězem v kategorii hlavních jídel je smažený kuřecí řízek, který z piedestalu sesadilo loňské obědové „guilty pleasure“ smažený sýr.
I když se to nutričním expertům a výživovým specialistům zřejmě nebude zamlouvat, i v případě bezmasých jídel „hitparádě“ těch nejoblíbenějších vévodí smažené česko-slovenské obědové „retro“: křupavá, zlatavá strouhanka a táhnoucí se sýr.
Polévka je grunt – i letos z analýzy vyplynulo, že milujeme polévky a považujeme je za mimořádně důležitou součást poledního menu. Především gulášovou jen málokterý ze strávníků vynechá.
Zatímco v zahraničí je zvykem spíš sladká tečka, naši strávníci milují sladké i jako hlavní chod. V této kategorii jednoznačně vedou chutě našeho dětství a vůně linoucí se z babiččiny kuchyně.
Detaily k tématu uvádíme v tiskové zprávě (link).
Tématu se věnujeme i na našem blogu Český oběd.cz