01. 05. 2023

Maďarská kuchyně: Jó étvágyat neboli Dobrou chuť!

Maďarsko je známé svou kvalitou a hojností jídla. Místní kuchyni si každý spojuje se všudypřítomnou paprikou. Jen o ní to však není.

Když bychom chtěli říct, jakého původu je maďarská kuchyně, tak je odpověď jednoduchá. Prostě maďarská. Nicméně na území Uher dlouho pobývali Turci, kteří se probili do návyků uherské kuchyně. Velmi podobná je proto také české, slovenské a rakouské kuchyni. Tomu ale není divu, když jsme byli dříve jedna velká monarchie.

V třetím květnovém týdnu proto nepromeškejte v rámci Delirest květnového GastroKalendáře tradiční Fazolovou polévku s uzeným masem, klobásou a širokými nudlemi a k tomu jako hlavní jídlo Zelný list plněný vepřovým masem s přírodní šťávou. Tradičním a oblíbeným maďarským jídlem je ale určitě taky pörkölt, neboli maďarský perkelt. V podstatě se jedná o obdobu guláše, která však není pálivá. V závodních restauracích a jídelen Delirest můžete ve třetím květnovém týdnu ochutnat „Pörkölt“ z hovězího masa s domácími vaječnými haluškami a čerstvou pažitkou.

Jó étvágyat neboli Dobrou chuť!

Zobrazit GastroKalendář na měsíc Květen/Máj 2023